23 Şubat 2016 Salı
ÖZGÜL FOBİNİZ VAR MI DERSİNİZ ?
önce özgül fobi nedir bir bakalım ; özgül fobiler, eskiden basit fobi olarak da bilinen, bazı durumlar veya nesnelerden duyulan mantıksız /aşırı korkudur.Özgül fobiler, fobiler grubu arasında en yaygın olan türüdür.
Özgül fobisi olanların tedavi için başvurma oranları oldukça düşüktür.Genellikle tedaviye başka sorunlarla gelenlerde bu fobiler tesadüfen fark ediliyor.Başvuruların düşük olmasının başlıca nedenleri arasında fobilerin hastalık değil huy veya kişilik özelliği olduğunun düşünülmesi , tedavisinin olmadığının sanılması sayılabilir. Bir de korktuğumuz şeyleri hatırlatan ortam ,durum veya nesnelerden kaçınarak sorunsuz bir hayat yaşadığımızı düşünmemiz vardır.
Bazen hastalar belli bir yaşa gelinceye kadar özgül fobilerinin farkına varmamış olabilirler.Bunun nedeni o fobik ortamla veya nesneyle hiç karşılaşmamış olmalarıdır.Örneğin Bir ev hanımı yüksekten korktuğunu yeni evlerine taşınınca fark edebilir.
Özgül fobilerin genel olarak iş ve sosyal hayatta fazla olumsuz etkisi olmadığı düşünülür ancak bu yanıltıcı bir düşüncedir.Toplum araştırmalarında özgül fobisi olanların %15 inin son bir ayda bir hafta veya daha fazla süre işe gidememiş olduklarını öğreniyoruz.Basit gibi gördüğümüz (hayvan,uçak,dişçi fobisi vs. ) korkularımız hayatımızı fark etmesek de içten içe kısıtlayabilir.
Peki nasıl ortaya çıkıyor ?
Yaşadığımız olumsuz olayların rolü olduğu düşünülse de korkuların genetik olarak belirlendiği, yani bazı nesne ve durumlardan korkacağımızın daha doğmadan belirlenmiş olduğunu gösteren güçlü bulgular vardır.Daha önce hiç hayvanla karşılaşmadan veya zararlı olduğunu öğrenmeden önce 2-4 arası yaşlarda çocukta korku başlayabilir.Yani özgül fobilerin ortaya çıkışı konusunda tek bir açıklama olmamakla birlikte genetik miras , deneyim ve çevre etkisi önemli etkenler arasında.
Ancak özgül fobilerin birçoğu, kısa sürede ve kalıcı biçimde düzeltilebilir. Bu nedenle kendinizde veya çevrenizde gördüğünüz mantıksız korkular nedeniyle bir psikiyatri uzmanına başvurmanız yararlı olacaktır. Korkular, insan hayatını acımasızca kısıtlayan belirtilerdir. Ancak bu kısıtlayıcı zincirlerden kurtulmanız mümkündür.
kaynak: http://www.psikiyatri.org.tr/default.aspx
Etiketler:
çevre etkisi,
genetik miras,
korkular,
özgül fobi,
tedavi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder